Trendspaning: Hybrida lösningar inom framtidens matproduktion

Stora utmaningar inom framtidens matsystem kräver nya lösningar – och här kommer hybrida produkter och lösningar in. Det spår man på forskningsinstitutet RISE. – Vi måste tänka nytt om vi ska klara omställningen, säger Anna-Karin Karlsson, senior affärsutvecklare inom jordbruk och livsmedel på RISE. Läs hela nyheten här

Det svenska lantbruket – en viktig framtidsbransch

Svenskt lantbruk är avgörande för vår framtida matförsörjning och ekonomi. Det menar Mikaela Johnsson, vice ordförande LRF, och konstaterar att vi måste fortsätta stödja svenska råvaror genom hushållens inköp för att garantera svensk livsmedelsberedskap. – I framtiden kan vi behöva utöka vår produktion för att möta ökande efterfrågan även utanför Sverige, särskilt om Europas odlingsförhållanden … Läs mer

Hälsosamma saltet som kan påverka svenskars hälsa – innehåller 35 procent mindre natrium

Enligt studier från Livsmedelsverket konsumerar svenskar nästan dubbelt så mycket salt per dag jämfört med rekommendationerna. Genom att sänka saltinnehållet i livsmedel kan livsmedelsbranschen bidra till bättre mat och folkhälsa. Ett enkelt sätt att dra ner på natriumet, som är det skadliga i salt, är att använda Saltwell – ett naturligt havssalt som innehåller 35 … Läs mer

Expert: Säker livsmedelsproduktion kräver pålitliga smörjmedel

Med rätt smörjmedel inom livsmedelsproduktionen minimeras risken för kontaminering. Cargo Oil tillverkar ett brett sortiment av livsmedelsgodkända smörjmedel. – Vi säkerställer full kontroll över våra produkters livscykel för att skydda kundernas verksamheter, säger Christer Rudh, delägare på företaget. Läs hela nyheten här

Företag kan bidra till en bättre värld

Den biologiska mångfalden minskar drastiskt, både globalt och i Sverige. Att vi bevarar den är en förutsättning för en hållbar ekonomi och framtid. Alla företag är beroende av och påverkar naturen, och spelar därför en viktig roll i omställningen. WWF arbetar för att stödja och driva på denna utveckling. Läs hela nyheten här

Tusentals hundar och katter äter insekter

Det är inte bara människor som mår bra av en hållbar och hälsosam kost – det gäller även våra hundar och katter. – Det finns enorma hälso- och klimatfördelar för såväl djur som planet med insektsbaserad hund- och kattmat, säger Pernilla Westergren, vd och grundare av Petgood. Läs hela nyheten här

Ny trend: Fler blir ”klimatarianer” – väljer mat som inte skadar miljön

Nästan varannan konsument äter mindre kött, eller inget alls – och allt fler blir ”klimatarianer” som tänker på planetens framtid när de väljer livsmedel. Det visar en ny global undersökning från Tetra Pak. – Konsumenterna väntar sig att framtidens livsmedel är både hälsosamma och hållbara, säger Ida Svensson, Transformation Manger New Food på Tetra Pak. … Läs mer

Swisha en skumtomte i jul

Tipp, tapp eller swish swish – nu är det juletid och skumtomtetid. Den svenska godisfabriken Aroma har tillverkat svensktillverkade skumtomtar till godisälskare i snart 100 år. Nu har skumtomtetrenden spridit sig till drycker och bakverk och det går till och med att swisha en skumtomtepåse till någon med akut godissug. Läs hela nyheten här